Płatki kwiatów do dekoracji najlepiej przygotować dzień wcześniej. Kawałek lukru plastycznego białego rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Małą okrągłą wykrawaczką wycinaj kółeczka, a następnie tą samą wykrawaczką odcinaj mały kawałek w kształcie księżyca, aby powstał kształt płatka. Na jednym końcu każdego płatka wykonaj nożykiem kilka podłużnych zagłębień dla lepszego efektu płatka. Następnie zrób różowe płatki. Różowy lukier plastyczny wykonaj mieszając biały z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego. Na każdą babeczkę przygotuj po 5 płatków. Gdy wszystkie kwiatki już będą wycięte, ułóż je na papierze do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia i utrwalenia kształtu.
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj jaja, olej i jogurt lub mleko. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub trzepaczką do dokładnego połączenia składników (ok. 1 min). Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Babeczki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia.
Lukier żółty rozpuść w gorącej wodzie wkładając do ciepłej wody opakowanie z lukrem na kilka minut. Następnie przelej oba lukry do woreczka. Odetnij niewielki koniec woreczka i oblej lukrem babeczki. Odstaw do zastygnięcia lukru. Gdy lukier zastygnie, udekoruj babeczki płatkami, a środki kwiatków wykonaj z perełek. Wszystkie dekoracje przyczep do babeczek za pomocą białego pisaka cukrowego.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki