Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.
Babeczki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia.
Mikserem utrzyj na puch 100 g miękkiego masła. Do wysokiego naczynia wlej 200 ml schłodzonego mleka. Stopniowo dodaj krem, miksując najpierw na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie do kremu dodaj utarte masło i miksuj jeszcze przez 2 minuty. Do kremu dodaj kilka kropel barwnika tak, aby uzyskać oczekiwany kolor i dokładnie wymieszaj.
Krem umieść w szprycy i wyciskaj na babeczki. Łapki, oczka i dziubek wykonaj pisakami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki