Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość miksuj najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 0,5 łyżki).
Foremki z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć.
Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki pośrodku do wysokości ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nim wydrążone babeczki.
Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy (znajduje się wewnątrz opakowania babeczek). Całość ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na 30 min. do lodówki.
Kiedy babeczki będą już schłodzone, lukier rozpuść w gorącej wodzie (torebkę zanurz na 3 - 5 minut). Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Polej lukrem część babeczek, a następnie posyp je perełkami jeszcze przed zastygnięciem lukru. Następnie, przy pomocy pozostałego lukru, do suchego makaronu spaghetti lub do słonego paluszka przyklej kwiatki i listki z opłatka. Tak przygotowane kwiatki „wbij" w babeczki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki