Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z babeczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Lukier zagniec z barwnikiem do uzuyskania jednolitego koloru. Zielony lukier plastyczny rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami grubej folii lub podsypując lekko cukrem pudrem. Małą foremką w kształcie serca (2 cm) wytnij serduszka na listki (Zdj. 1).
Złącz każde serduszko wzdłuż boków do środka na kształt listków. Z niewielkich kawałków masy zrób cienkie wałeczki na łodygi (Zdj. 2). Gotowe listki i łodygi odłóż na ok. 3 godziny do wyschnięcia. Pozostałą cześć lukru plastycznego zawiń szczelnie folią, aby nie obeschła.
Gdy listki i łodygi już wyschną i będą trwałe, z miękkiej masy zrób niewielkie kulki i wetknij w każdą 4 listki i łodygę (Zdj. 3).
Lukier klasyczny rozpuść w kąpieli wodnej i oblej każdą z babeczek. Na jeszcze nie zastygnięty lukier przyczep cukrowe koniczynki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki