Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki odstaw do wystygnięcia.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Następnie zabarw go całą tubką barwnika żółtego oraz 6 kroplami barwnika czerwonego, aby uzyskać pomarańczowy kolor. Zabarwiony lukier równomiernie rozsmaruj na wystudzonych babeczkach. Odstaw do czasu zastygnięcia lukru.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania zawartość opakowania wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Następnie do masy dodaj 8 kropli barwnika czerwonego i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i udekoruj nią babeczki.
Przed podaniem babeczki ozdób dekoracjami z czekolady oraz z opłatka umieszczając w środku złotą perełkę.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki