Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki ostudź.
Lukry gotowe rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch babeczek pokryj lukrami. Odstaw do zastygnięcia. 1 opakowanie lukru plastycznego zagnieć dodając barwnik.
Na delikatnie podsypanym cukrem pudrem blacie rozwałkuj na cienki placek kawałek lukru plastycznego białego. Foremkami do wycinania wykrawaj kwiatuszki różnej wielkości. Aby kwiatki nie były zupełnie płaskie układaj je w wytłaczance po jajkach wyłożonej folią aluminiową tak, aby płatki zagięły się do góry. Odłóż na kilka godzin do wysuszenia i utrwalenia kształtu. Gdy kwiatuszki wyschną, przy pomocy białego pisaka cukrowego przyklej na środku kolorowe perełki.
Aby wykonać jedną gąsienicę, z zielonego lukru plastycznego ulep 6 kulek - z czego 1 dużą na głowę i 5 coraz mniejszych na tułów. Następnie kulki sklej ze sobą, zwilżając lekko wodą miejsce łączenia. Patyczkiem wykonaj wgłębienia na buźki, a pisakami cukrowym namaluj oczka i kropki na grzbiecie.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki