Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nakładaj łyżką do przygotowanych foremek (znajdują się wewnątrz opakowania babeczek).
Foremki z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki ostudź.
Wiórki kokosowe podziel na 4 równe porcje i przesyp je do oddzielnych woreczków. Do każdego woreczka stopniowo dodawaj barwnik spożywczy i mieszaj, dokładnie ugniatając woreczek, aż wiórki nabiorą odpowiedniego koloru. Kolorowe wiórki przesyp do miseczek – każdy kolor oddzielnie. Kiedy babeczki będą całkowicie wystudzone rozgrzej lukier. Wodę doprowadzoną do wrzenia odstaw na 5 minut. Torebkę z lukrem zanurz w wodzie o temp. do +70° C na 3 - 5 minut. Chwytając przez ściereczkę, wyjmij torebkę z naczynia i kilkukrotnie ugnieć, by wyrównać strukturę lukru. Polej nim babeczki równą warstwą. Przed zastygnięciem lukru obtocz każdą babeczkę w zabarwionych wcześniej wiórkach kokosowych. Kiedy lukier zastygnie, ostrożnie natnij babeczkę i wsuń ciastko. Następnie pisakiem cukrowym białym wykonaj oczy, na każdym oku ułóż cukierka.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki