Mokre składniki: jajka, mleko, olej, ekstrakt waniliowy wymieszaj w misce do połączenia składników.
W drugiej misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy tylko do połączenia (mikserem lub rózgą kuchenną).
Papilotki wypełniamy masą do ¾ wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 175°C.
Babeczki pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Wydrąż środek babeczki na średnicę ok. 1 cm.
W rondelku na małym ogniu rozpuść 150 g masła z 4 łyżkami mleka. Mieszaj łyżką do momentu rozpuszczenia się masła. Odstaw rondelek z palnika, wsyp zawartość opakowania z polewą i energicznie wymieszaj do połączenia się składników. Cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia polewy, podgrzewaj na małym ogniu do momentu zagotowania i uzyskania gładkiej konsystencji.
Część polewy wlej do środka każdej babeczki i przykryj odciętą wcześniej częścią ciasta. Całość polej pozostałą polewą.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki