Mąkę wymieszaj z kakao i przesiej, posiekaj z pokrojonym na kawałki masłem, dodaj cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Całość zagnieć na gładką masę, wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. Foremki do babeczek cienko wysmaruj masłem. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm i wyłóż nim foremki. Spód babeczek przed pieczeniem ponakłuwaj widelcem.
Babeczki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Lekko ciepłe babeczki wyjmij z foremek.
Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.
Krem nakładaj do babeczek za pomocą szprycy. Wierzch posyp orzechami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki