Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia. Formę do babeczek wyłóż papierowymi foremkami.
Jajka, żółtka, cukier i cukier wanilinowy ubij na puszystą masę. Dodaj wystudzoną czekoladę z masłem i całość zmiksuj. Na koniec do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe ciasto równomiernie rozłóż w formie na babeczki (po 1 pełnej łyżce ciasta).
Formę z babeczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone babeczki odstaw do wystygnięcia.
250 ml zimnej śmietanki wlej do wysokiego naczynia i ubij. Pod koniec ubijania dodaj opakowanie kremu do tortów i ciast smak czekoladowy i miksuj ok. 2 minuty. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i nałóż na gotowe babeczki.
Konfiturę wiśniową przełóż do garnuszka i lekko podgrzej do uzyskania płynnej konsystencji. Babeczki przed podaniem polej konfiturą wiśniową i udekoruj listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki