Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i wodę. Całość miksować mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach.
Foremki wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki ostudzić.
Polewę czekoladową deserową rozpuścić w ciepłej wodzie. Wafelki-rożki odpowiednio przyciąć, aby otrzymać odpowiednią wysokość czapki. Na papierze do pieczenia ustawić wafelki szeroką częścią do dołu. Przygotowane kapelusze powoli oblewać polewą czekoladową. Polewę wylewać na czubek wafelka w taki sposób, aby równomiernie spływała do samego dołu. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Gdy polewa zastygnie należy odciąć ostrożnie czapki od papieru, wyrównać brzeg i udekorować pisakami.
Do wysokiego naczynia wlać schłodzone mleko. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. Na koniec dodać zielony barwnik i delikatnie wymieszać. Krem umieścić w szprycy lub woreczku z odciętym rogiem i wyciskać na wystudzone babeczki.
Wierzch babeczek udekorować kapeluszami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki