Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone babeczki wystudź.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem. Niewielką ilością kremu maślanego posmaruj wierzch babeczek.
Lukier plastyczny podziel na dwie części i dobrze zagnieć. Do pierwszej części dodaj kilka kropli barwnika, aby uzyskać odpowiedni kolor. Całość zagnieć i rozwałkuj. W czasie wałkowania lukier należy podsypać przesianym cukrem pudrem, aby nie kleił się do podłoża. Z rozwałkowanego lukru wycinaj kółka o średnicy babeczek, a nastepnie nałóż na babeczki. Biały lukier zagnieć i rozwałkuj, wycinaj kółka o średnicy babeczek, a nastepnie z kółek wycinaj ostrym małym nożykiem kształty śnieżynek. Środek śnieżynek ozdób białymi perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki