Na blasze do pieczenia ustaw foremki.
Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jaja, wodę i olej. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub mikserem do dokładnego połączenia składników ok. 1 min. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Polewę mleczną rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij róg opakowania i wylej na babeczki. Następnie obtocz babeczki w posypce czekoladowej wsypanej wcześniej do miseczki. Nogi pająka wykonaj z dekoracji z czekolady i przyczep je zanim polewa zastygnie. Pisakiem cukrowym białym zrób oczy pająka i przyklej do niego kolorowe cukierki.
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Część lukru odłóż (na oczy). Pozostały lukier umieść w szprycy z płaską końcówką i wyciskaj na babeczki jako bandaż. Z części zastygającego lukru uformuj kuleczki i ułóż na babeczki jako oczy. Przyklej do lukru kolorowe cukierki.
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Babeczki można zacząć dekorować dopiero po ich ostygnięciu. Nożem zetnij nierówny wierzch babeczek.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Odstaw do zastygnięcia. Następnie czerwonym pisakiem namaluj na środku babeczek pajęczynę. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Przelej do miseczki, gdy zacznie zastygać uformuj z niej korpusy i główki pajączków. Z posypki czekoladowej zrób nóżki i przyczep do czekoladowych pajączków zanim lukier całkowicie stwardnieje. Kolorowymi pisakami namaluj pajączkom oczy. Pajączki ułóż na czerwonej pajęczynie.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki