Do miski z mąką dodaj 80 g cukru i dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Delikatnie ubij same białka - tylko do momentu, aż się spienią. Następnie dodaj sok z cytryny (lub winian potasu), sól i ekstrakt waniliowy. Ubijaj, aż masa będzie prawie sztywna. Do białek dodaj cukier (180 g) i ubijaj, aż składniki dobrze się połączą. Do ubitej masy dodawaj partiami mąkę z cukrem i delikatnie mieszaj za pomocą szpatuły. Gotowa masa na ciasto powinna być jednolita, bez bąbli powietrza. Przełóż ją do formy i delikatnie wyrównaj.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: ok. 180 °C
Temperatura piekarnika z termoobiegiem: ok. 160 °C
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Po upieczeniu foremkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce do góry dnem.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Truskawki umyj, odszypułkuj i osusz.
Żelatynę namocz w około 100 ml zimnej wody. Odstaw do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszysty krem. Żelatynę rozpuść, dodawaj stopniowo do żelatyny kilka łyżek kremu waniliowego, po czym całość przelej do kremu i energicznie wymieszaj rózgą.
Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
Tortownicę wyłóż folią rantową. Przełóż pierwszy blat biszkoptu. Nałóż cienką warstwę kremu, poukładaj truskawki, tak by wypełniły całą powierzchnię. Na truskawki przekładaj krem, uważając, by truskawki pozostały w pionie, pozostawiając niedużą porcję kremu na wierzch ciasta.
Przykryj drugim blatem biszkoptu. Na wierzch ciasta rozprowadź krem, pozostawiając około centymetra widocznego brzegu ciasta.
Na krem wyłóż pokrojone truskawki. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki