Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Spód blachy o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią, a następnie stopniowo wlewaj olej ciągle mieszając za pomocą miksera. Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki suche delikatnie połącz z mokrymi i przełóż ciasto do formy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony biszkopt przestudź na kratce.
Umyj, obierz i pokrój jabłka w kostkę. Przełóż je do garnka, dodaj wodę, cukier i cynamon. Podsmażaj jabłka przez ok. 10 min, do miękkości. Odstaw do przestudzenia.
Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku, a następnie dodaj ją do jabłek. Gdy jabłka przestygły, wylej masę na ciasto. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera, do uzyskania sztywnej konsystencji. Krem przełóż na masę jabłkową i oprósz go delikatnie cynamonem. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki