Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Spód blachy o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo wlewaj olej ciągle mieszając za pomocą miksera. Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki suche delikatnie połącz z mokrymi i przełóż ciasto do formy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony biszkopt przestudź na kratce.
Zagotuj 250 ml wody. Galaretkę cytrynową dokładnie rozpuść w wodzie. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Jabłka przełóż do dużego garnka. Dodaj cukier z cynamonem. Podpraż jabłka z wodą w garnku przez ok. 10 - 15 minut, aż część jabłek się rozpadnie. Do ostudzonych jabłek dodaj rozpuszczoną galaretkę i wymieszaj (galaretka musi być zimna, ale nie stężona, dzięki temu część galaretki nasączy biszkopt). Masę jabłkową rozprowadź równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Wstaw do lodówki do stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania mas śmietanowych i krótko zmiksuj do połączenia składników. Gotową masę wyłóż równomiernie na wartswę jabłkową. Płatki migdałów podpraż na suchej patelni do uzyskania jasnobrązowego koloru. Warstwę ubitej masy śmietanowej posyp uprażonymi migdałami. Ciasto wstaw do schłodzenia na ok. 1 h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki