Flag

Zaparzana drożdżowa babka waniliowa

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Puszysta i przyjemnie waniliowa babka z dodatkiem suszonej żurawiny. Zaparzanie ciasta powoduje, że dłużej zachowuje świeżość. Idealna na Wielkanoc.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babka
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
250 mlmleka
4 szt.żółtek
1 szt.jajka
120 gcukru
100 gmasła (rozpuszczonego i ciepłego)
3 łyżeczkiCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
50 gżurawiny suszonej
Lukier
150 gcukru pudru
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 - 2 łyżkiwody (gorącej)
Do dekoracji
20 gżurawiny suszonej

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę na babkę o śr. 22 cm nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Przesiej mąkę i odsyp szklankę mąki do miski. Do pozostałej ilości mąki dodaj drożdże i wymieszaj. Zagotuj mleko i zalej nim szklankę mąki. Zaparzoną mąkę dodaj do mąki z drożdżami i wymieszaj.


Żółtka i jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj masę jajeczną, rozpuszczone masło i cukier. Żurawinę oprósz mąką i dodaj do pozostałych składników. Ciasto wyrabiaj, aż składniki się połączą. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz, a następnie przełóż do formy, przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie na 10 minut, a następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Cukier puder rozprowadź z cukrem z wanilią i 1 łyżką gorącej wody. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody. Udekoruj żurawiną.

Porady i wskazówki