PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Zakręcone cynamonowe ciasteczka

Kruche ciasteczka z cynamonem

o 60 sztuk

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Zakręcone cynamonowe ciasteczka

300 g mąki
½ łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
170 g masła (miękkiego)
120 g cukru pudru
1 szt. jajka

Dodatkowo:

15 g masła (rozpuszczonego)
2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie dodaj jajko i mieszaj przez minutę. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części i wstaw je do lodówki na godzinę do schłodzenia. Każdą część ciasta rozwałkuj na prostokąt, posmaruj masłem, oprósz cynamonem i zwiń tworząc roladę.

2

Pieczenie

Tak przygotowane dwie rolady pokrój na plastry o grubości ok. 4 mm i rozłóż na blasze.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 10 - 12 min.

Upieczone ciastka odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Zakręcone cynamonowe ciasteczka

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 205kJ
49kcal
1846kJ
441kcal
Tłuszcz 2.65g 24.1g
Węglowodany 5.6g 50.89g
Białko 0.66g 6.01g