Flag

Zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem czekoladowym

24 sztuki
Średni
40 min
Bułeczki drożdżowe z kremem czekoladowo-orzechowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
50 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
30 gmasła (rozpuszczonego)
250 mlmleka (ciepłego)
2 szt.jajek
1 szczyptasoli
100 gkremu czekoladowo - orzechowego

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia. Do ciepłego mleka dodaj rozpuszczone masło i jajka, a następnie przelej do suchych składników. Wszystko razem dokładnie wyrób, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 h, do podwojenia swojej objętości.

2

Formowanie

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 20 × 50 cm. Drugą porcję ciasta przykryj ściereczką, by nie obsychała. Rozwałkowaną połowę ciasta posmaruj kremem czekoladowym (niezbyt grubo) i złóż na pół (przykrywając krem).


Tak przygotowane ciasto pokrój wzdłuż dłuższego boku na 12 pasków. Każdy pasek skręć spiralnie, po czym uformuj „ślimaczka”, koniec zawijając pod spód.


Gotowe bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.


W ten sam sposób przygotuj drugą część ciasta.

3

Pieczenie

Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C