Flag

Wytrawny tort z brokułami

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Wykwintne danie - tort z brokułami, jajkiem i dodatkiem sera
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
3 łyżkiwody
120 gmargaryny
0,5 łyżeczkisoli
Farsz
500 gbrokułów świeżych lub mrożonych
2 szt.cebuli
250 mlśmietany 18% tł.
1 szt.jajka
3 szt.jajek ugotowanych na twardo
150 gsera typu "Feta" lub sera Rokpol
1 łyżkaoleju
150 gsera Gouda, tłustego lub innego żółtego sera
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, margarynę, jajko i wodę, składniki zagnieć. Ciasto rozłóż w tortownicy pamiętając, aby brzegi były również wyklejone do wysokości 3 cm.


Brokuły umyj, włóż do wrzącej, osolonej wody, gotuj 5 minut. Wyłóż na sito, wystudź. Grubsze łodygi pokrój na plasterki. Jajka posiekaj, ser zetrzyj na tarce jarzynowej, cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na oleju. Wymieszaj śmietanę, jajka i ser, dopraw pieprzem i solą. Farsz nałóż na ciasto, wyrównaj, posyp startym serem. Na wierzch ciasta ułóż brokuły i ser Feta.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C