Flag

Wiśniowy sad

12 porcji
Średni
40 min
Kopiec kreta w wersji z wiśniami upieczony w keksówce
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 gmargaryny (miękkiej)
2 szt.jajek
75 mlmleka
400 gkonfitury wiśniowej (z całymi wiśniami)
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 mlwody
Do nasączenia
125 mlwody
1 łyżeczkacukru
0,5 szt.cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)

Zobacz produkty

Picture - Kopca Kreta Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wym. 30 x 12 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski podłużny talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 1,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Konfiturę wiśniową ułóż na wydrążonym cieście.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na wiśniową warstwę pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 h do lodówki.