Flag

Wielkanocne rogaliki z jajkiem

ok. 10 porcji
Średni
40 min
Taki drożdżowy przysmak urozmaici każde śniadanie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 gmąki
120 gmargaryny
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkigałki muszkatołowej mielonej
250 mlmleka o temp. pokojowej
3 szt.żółtek
1 szt.jajka do posmarowania
1 łyżeczkasoli
Nadzienie
10 szt.jajek ugotowanych na twardo

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Margarynę stopić i wystudzić. Do mąki wsypać drożdże, dodać sól, gałkę muszkatołową, mleko wymieszane z 3 żółtkami. Wyrobić gładkie ciasto, następnie dodawać stopniowo margarynę ciągle wyrabiając. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość, podzielić na 10 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na koło o średnicy 12 cm, ułożyć wystudzone jajko, ciasto zwinąć w rogalik. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki, każdy posmarować rozmąconym jajkiem i posypać gruboziarnistą solą. Rogaliki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ½ godziny, gdy wyrosną wstawić do piekarnika.

2

Pieczenie

Rogaliki wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C