Flag

Waniliowy krem bawarski z musem porzeczkowym

12 porcji
Średni
40 min
Delikatny, puszysty i lekki krem z dodatkiem Pasty waniliowej Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii. Idealny na podwieczorek.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Krem bawarski można przygotować także z musem z innych owoców sezonowych.

Krem bawarski możesz przygotować również bezpośrednio na paterze, wystarczy ustawić na niej sam rant od formy.

Zamiast Pasty waniliowej Intense możesz użyć zamiennie Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 mlwody (ciepłej)
0,5 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
1 łyżeczkacukru
150 gbiszkoptów (podłużnych)
Krem bawarski
5 szt.żółtek
110 gcukru
150 mlmleka
2 łyżeczkiPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
3 łyżeczkiŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Mus z czarnej porzeczki
500 gporzeczek czarnych (świeżych lub mrożonych)
0,25 szkl.wody
0,5 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
2 - 3 łyżkicukru
2 łyżeczkiŻelatyny 50 g Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Przygotuj tortownicę o śr. 24 cm. Wodę wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny i cukrem, zanurzaj na krótko biszkopty i układaj je w tortownicy, aby zapełniły całą powierzchnię.

2

Krem bawarski

Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Mleko zagotuj razem z pastą waniliową. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Gdy mleko się zagotuje wlej jego część do utartych z cukrem żółtek, wymieszaj, a następnie przelej wszystko do pozostałego mleka. Masę na krem bawarski przełóż do miski. Całość podgrzewaj nad parą wodną na średniej mocy palnika stale mieszając. W tym samym czasie żelatynę zalej niewielka ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Gdy krem zrobi się gęsty zdejmij go z nad pary, dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Następnie przykryj masę folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia, ale nie stężenia.


Gdy krem będzie już dobrze wystudzony ubij schłodzoną śmietankę na sztywno, a następnie dodaj ją do kremu i wymieszaj delikatnie do połączenia się składników. Gotową masę przelej na wcześniej przygotowany spód. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 4 h.

3

Mus z czarnej porzeczki

Porzeczki przebierz i umyj, odszypułkuj. Umieść je w rondlu razem z wodą, cukrem i sokiem z cytryny i podgrzewaj, aż porzeczki zmiękną, a cukier się rozpuści. Następnie przetrzyj je dokładnie przez sito, aby pozbyć się skórek i otrzymać mus. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę dodaj do jeszcze gorącego musu z porzeczek i dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Wystudzony mus wylej równomiernie na stężały krem bawarski, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 4 h.

Porady i wskazówki