Flag

Walentynkowe markizy

ok. 25 porcji
Średni
40 min
Podaruj ukochanej osobie urocze ciasteczka na patyku
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Z podanej porcji ciasta można uzyskać ok. 50 pojedynczych serduszek.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
170 gmasła (miękkiego)
130 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
270 gmąki
40 gkakao
0,25 łyżeczkisoli
Krem
100 gmasła
150 gcukru pudru
3 kropleBarwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Do dekoracji
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
ok. 5 kropliBarwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Małej Księżniczki Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodaj jajko i pozostałe składniki. Miksuj do czasu połączenia wszystkich składników. Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.


Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto pomiędzy papierem do pieczenia na grubość około 3 mm. Ciasteczka wykrawaj foremką i układaj na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z serduszkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasteczka przełóż na kratkę, aby przestygły.

3

Krem

W misce dokładnie utrzyj masło z cukrem pudrem na bardzo puszysty krem i dodaj kilka kropli barwnika czerwonego, aby uzyskać piękny różowy kolor. Krem przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj na serduszka, przykrywając je drugim ciastkiem.

4

Dekorowanie

Lukier roztop w gorącej wodzie. Następnie przelej go do miski i dodaj kilka kropli barwnika do uzyskania intensywnego różowego koloru. Gotowy lukier przełóż do worka cukierniczego i udekoruj nim ciasteczka. Najpierw zrób obrys, dopiero później go wypełniając z jednej strony serca. Jeszcze niezaschnięty lukier posyp błyszczącym cukrem. Gotową markizę nabij na patyk.

Porady i wskazówki

  • Z podanej porcji ciasta można uzyskać ok. 50 pojedynczych serduszek.