Flag

Tort z motylkami

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Kolorowy tort z czekoladowymi motylkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
Poncz
1 szt.cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżkicukru
0,5 szkl.wody
Masa
1000 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
2 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z czekolady

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Biszkopt

Zawartość opakowania Biszkoptu wsyp do miski, dodać jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Nałóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr. 24 cm.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekrój poziomo 2 razy, aby powstały 3 blaty ciasta. Nasącz przygotowanym ponczem.

3

Masa śmietanowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania wsyp zawartość opakowania Masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Część masy włóż do rękawa cukierniczego lub szprycy i odłóż.

4

Dekorowanie

Na talerzu do tortów ułóż jeden blat ciasta, posmaruj masą śmietanową i dociśnij kolejny blat. Ponownie posmaruj masą i ułóż ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmaruj równą warstwą masy śmietanowej. Boki tortu obsyp perełkami. Pozostałą masą wykonaj na wierzchu fantazyjne rozetki. W każdą rozetkę udekoruj motylkiem z czekolady.