Flag

Tort z kiwi

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Świeży pomysł na zielony tort z kiwi
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
10 szt.jajek
230 gmąki
100 gmąki ziemniaczanej
1 szczyptasoli
4 łyżkisoku z cytryny
300 gcukru pudru
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Przełożenie tortu
2 opak.Galaretki o smaku kiwi Dr. Oetkera
800 mlwody (gorącej)
Masa
750 mlśmietanki 30% tł.
3 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
3 - 4 łyżkicukru pudru
Poncz
150 mlwody
1 szt.cytryny (sok z 1 cytryny)
1 łyżkacukru
50 mlwódki cytrynowej
Do dekoracji
3 szt.kiwi
3 - 4 szt.fig

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku kiwi Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Przygotować wysoką formę tortową o ø 21 cm, posmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodać cukier puder i powoli miksować aż składniki się połączą, stopniowo dodawać po jednym żółtku, a następnie barwnik spożywczy. Kiedy masy się połączą dodać mąki i wymieszać.


Ciasto podzielić na dwie części, pierwszą przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Ponownie przygotować foremkę, wlać drugą część ciasta i upiec tak samo. Posiadając formy o tym samym rozmiarze można piec dwa ciasta jednocześnie.

3

Przełożenie tortu

Po wystudzeniu z każdego biszkoptu ściąć brązową skórkę z wierzchu i z boków ciasta. Tak przygotowane biszkopty przeciąć na pół by utworzyć 4 blaty tortu.


Galaretki przygotować z 800 ml gorącej wody, ostudzić i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć należy rozpocząć przekładanie tortu.


Do czystej tortownicy włożyć pierwszy blat, nasączyć go ponczem, wyłożyć 1/3 galaretki, rozprowadzić ją łyżką, położyć drugi blat, nasączyć go, wyłożyć kolejną porcję galaretki, wyłożyć trzeci blat, nasączyć go, wyłożyć resztę galaretki i przykryć całość 4 blatem tortu. Całość wstawić na godzinę do lodówki.

4

Masa

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.

5

Dekorowanie

Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz formy, przełożyć ciasto na paterę, cienko posmarować górę i boki tortu masą. Następnie przełożyć śmietanę do szprycy lub rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy ok. 1,5 cm i dekorować tort szprycą wyciskając małe stożki na całej powierzchni tortu. Przed podaniem udekorować ciasto owocami kiwi i świeżymi figami.