Flag

Tort wuzetka z kremem jogurtowym

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Wykwintny smak wuzetki otulony wiśniami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmargaryny
3 łyżkikakao
2 szkl.cukru
125 mlwody
2 szkl.mąki
5 szt.jajek
0,5 opak.Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Krem
500 gserka mascarpone
500 gjogurtu naturalnego 2% tł.
6 łyżekcukru pudru
4 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
200 gwiśni z kompotu
Do dekoracji
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak.Małej Księżniczki Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Margarynę, kakao, cukier, wodę zagotuj i odstaw do wystudzenia. Do zimnej masy dodaj przesianą mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Ciasto wylej na okrągłą formę o śr. 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wyrównaj.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Wystudzone ciasto przekrój poziomo na połowę.

3

Krem

Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem. Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem i wsyp do masy, a następnie krótko wymieszaj mikserem. Gotowym kremem przełóż spód ciasta odkładając 1/3 do dekoracji. Równomiernie rozłóż wiśnie i przykryj drugim blatem ciasta lekko dociskając.

4

Dekorowanie

Wierzch ciasta przełóż cienką warstwą kremu i udekoruj za pomocą szprycki rozetkami, a następnie udekoruj posypką czekoladową i cukrem błyszczącym.