Flag

Tort urodzinowy Wiaderko

ok. 10 - 12 porcji
Trudny
40 min
Idealny przepis na tort w kształcie wiaderka z dodatkiem kolorowych muszelek.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Biszkopty najlepiej upiec dzień przed przyjęciem. Gdy biszkopty przeschną będzie łatwiej wyciąć z nich wiaderko.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image
Przybory
Do dekoracji
patyczki do szaszłyków

Składniki

Biszkopt
6 szt.jajek
1 szczyptasoli
12 łyżekcukru
6 łyżekmąki
6 łyżekmąki ziemniaczanej
0,75 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Muszelki
1 opak.Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 gmasła
100 mlmleka
Poncz
1 szt.cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżkicukru
150 mlwody
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
1 szt.żelków (długi, zielony)

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Tortownicę o śr. 18 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W dużej misce ubij na sztywno pianę z 2 białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj 4 łyżki cukru. Do piany dodaj kolejno 2 żółtka i delikatnie wymieszaj, na koniec przesiej do miski 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszaj rózgą. Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczony biszkopt odstaw do wystygnięcia. Tak samo przygotuj 2 następne blaty. Jeżeli mamy 3 takie same towotnice, lub jednorazowe formy do ciasta, możemy jednocześnie upiec 3 blaty.

3

Muszelki

Formę do magdalenek wysmaruj masłem i wysyp mąką. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Nałóż ciasto do foremki. Piecz ciastka w 3 turach, z tej porcji ciasta wychodzi ok. 50 magdalenek o wymiarach 4,5 x 3 cm.

Czas pieczenia: ok. 13 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Gdy magdalenki ostygną udekoruj je kolorowymi lukrami i perełkami. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj.

4

Masa śmietanowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową o smaku śmietankowym, miksuj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj cała tubkę Barwnika niebieskiego.

5

Dekorowanie

Ułóż na sobie trzy blaty biszkoptu, połącz je długimi patyczkami. Biszkopty przytnij w kształt wiaderka, na jednym końcu szerszy, na drugim węższy. W najszerszym górnym blacie wykonaj nacięcie 1 cm od krawędzi, i wytnij środkową część blatu- powstanie rant wiaderka. Dopiero teraz skrop ponczem blaty ciasta i posmaruj gotową masą. Posmaruj masą również boki i wierzch wiaderka. Skrawki z biszkoptu zmiel w malakserze na piasek. Piasek nasyp do wiaderka i po bokach tortu, w wiaderku i po bokach ułóż muszelki. Z długiego żelka wykonaj rączkę wiaderka, możesz ją zamontować przy pomocy wykałaczek.

Porady i wskazówki

  • Biszkopty najlepiej upiec dzień przed przyjęciem. Gdy biszkopty przeschną będzie łatwiej wyciąć z nich wiaderko.