Flag

Tort malinowy

ok. 12 - 16 porcji
Średni
40 min
Malinowa pokusa to tort śmietanowy z malinami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Aby biszkopt wyrósł prawidłowo nie należy smarować tłuszczem boków tortownicy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
5 łyżekcukru pudru
2 łyżkicukru
4 łyżkimąki ziemniaczanej
4 łyżkimąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa
1 opak.Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Do dekoracji
100 gmalin
4 - 5 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru pudru na gładką masę, białka ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Ubite białka delikatnie wymieszać z utartymi żółtkami, dodając stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu biszkopt wystudzić, a następnie przekroić na dwie części.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać masę malinową delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach.

4

Dekorowanie

Biszkopt przełożyć masą, posmarować wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki. Udekorować malinami i listkami mięty.

Porady i wskazówki

  • Aby biszkopt wyrósł prawidłowo nie należy smarować tłuszczem boków tortownicy.