Flag

Tort makowy

ok. 10 - 12 porcji
Średni
60 min
Wykwintny tort z makiem i śmietaną
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gmaku
70 gmigdałów
100 gmasła
150 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
6 szt.żółtek
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkacynamonu
6 szt.białka
3 łyżkidżemu z czarnych porzeczek
Do dekoracji
500 mlśmietanki 30% tł.
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką. Mak zaparzyć. Następnie mak i migdały zemleć. Utrzeć masło i cukier, dodać 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 6 żółtek, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, mak, migdały, 1 płaską łyżeczkę cynamonu. Następnie ubić pianę z 6 białek, delikatnie wymieszać z masą makową i wyłożyć do tortownicy.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C

3

Dekorowanie

Upieczony tort wystudzić, przekroić na 2 części i przełożyć dżemem porzeczkowym. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix wymieszany z 2 łyżkami cukru pudru. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i udekorować wierzch tortu.