Flag

Tort dla dzieci Żaglówka

ok. 12 - 14 porcji
Średni
60 min
Żaglówka z ciasta czekoladowego XXL
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Aby z ciasta łatwo było wyciąć kształt łodzi, najlepiej jest je upiec dzień wcześniej.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image
Przybory
Do dekoracji
patyczki do szaszłyków
trójkąty z pergaminu

Składniki

Ciasto
1 opak.Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt.jajek
200 gmasła
200 mlwody
1 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
Kulki z ciasta
600 gsuchego ciasta (reszta ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera)
180 gserka mascarpone
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Koło ratunkowe
1 szt.pianek Marshmallows

Zobacz produkty

Picture - Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Przygotuj formę o wym. 24 x 24 cm, posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Mieszankę do wypieku ciasta czekoladowego XXL wsyp do dużej miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj przez ok. 3 min do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Picture - tort-dla-dzieci-zaglowka-krok-1.jpg
Picture - tort-dla-dzieci-zaglowka-krok-2.jpg
Picture - tort-dla-dzieci-zaglowka-krok-3.jpg

Upieczone ciasto ostudź. Z ciasta po przekątnej wytnij wrzecionowaty kształt łodzi. Zrób nacięcie na wierzchu ciasta, ok. 1 cm od brzegu, i usuń środek, tak by powstało wgłębienie na wierzchu łodzi. Polewę gotową mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i pędzlem kuchennym pomaluj statek tak, by powstały smugi przypominające fakturę drewna. Zostaw do wyschnięcia na ok. 10 min. Tą czynność możesz powtórzyć. Gdy polewa zastygnie z boku łodzi pisakiem cukrowym możesz napisać imię dziecka lub nazwę żaglówki. Dwa trójkąty pergaminu nadziej na patyczki do szaszłyków i wbij w łódkę, by powstały żagle. Z pozostałego ciasta przygotuj czekoladowe kulki.

3

Kulki z ciasta

Pozostałe czekoladowe ciasto pokrusz na piasek. Dodaj serek mascarpone i roztopioną w kąpieli wodnej polewę gotową białą. Ze składników zagnieć ciasto. Formuj kulki, gotowe wstaw na ok. 30 min do lodówki, żeby stwardniały. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Kulki z ciasta ułóż na papierze do pieczenia polej lukrem niebieskim, zostaw do ostygnięcia. Kilka z nich można także polać polewą mleczną.

4

Koło ratunkowe

Piankę rozgnieć palcami, by lekko ją spłaszczyć. Nożem lub nożyczkami wytnij małe koło w środku. Udekoruj pisakiem czerwonym. Zostaw do wyschnięcia. Zawiąż sznureczek i przytwierdź do łodzi.

5

Dekorowanie

Na dużej tacy ułóż niebieskie kulki jako fale oraz żaglówkę.

Porady i wskazówki

  • Aby z ciasta łatwo było wyciąć kształt łodzi, najlepiej jest je upiec dzień wcześniej.