Flag

Tort biszkoptowy dla dzieci - Ogródek

ok. 10 porcji
Średni
60 min
Tort, który przypomina ogród pełen kwiatów
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
1 opak.Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
500 mlwody (przegotowanej)
Płotek
200 gmąki
100 gmasła
50 gcukru
1 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
Krem
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.dekoracji z opłatka
1 opak.Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera
25 gwiórków kokosowych
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Picture - Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż do tortownicy o śr. 24 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Gdy ciasto wystygnie przekrój je na połowę tak, by powstały dwa blaty tortu.

3

Galaretka

Zagotuj wodę i odmierzyć 500 ml. Galaretkę wsyp do wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia (nie gotuj). Ostudź i wstaw do lodówki, by stężała.

4

Płotek

Mąkę, miękkie masło i cukier zagnieć szybko, by składniki się połączyły. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 0,5 h. Następnie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wycinaj szczebelki płotka o szer. ok. 1 cm i dł. ok. 6-7 cm, utnij na ukos.

5

Pieczenie

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim szczebelki płotku. Wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciastka wystudź. Polewę mleczną zanurz w gorącej, ale nie wrzącej wodzie na ok. 5 min do czasu rozpuszczenia. Chwytając przez ściereczkę, wyjmij torebkę z naczynia, kilkakrotnie ugnieć, a następnie odetnij róg opakowania i polej na szczebelki płotku. Odstaw do wyschnięcia.

6

Krem

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp masę śmietanową i dokładnie połącz składniki.


Pierwszy blat biszkoptu ułóż z powrotem w formie tortowej, nałóż połowę tężejącej galaretki i ok. 1/3 kremu, przykryj drugim blatem tortu i ponownie nałóż połowę tężejącej galaretki i ok. 1/3 kremu. Ciasto włóż do lodówki na 0,5 h. Pozostały krem zostaw, by móc nim obłożyć boki tortu i przymocować płotek.


Wiórki kokosowe wsyp do małego woreczka foliowego, dodaj dwie krople zielonego barwnika spożywczego, zawiąż woreczek i ugniataj go, by wiórki się zabarwiły.

7

Dekorowanie

Tort wyjmij z lodówki, zdejmij obręcz, boki tortu obłóż kremem i przyłóż szczebelki płotka. Wiórki kokosowe wysyp na wierzch tortu. Można także udekorować nimi paterę, na której podamy ciasto. Kwiatki z opłatka i Stokrotki oraz listki nabij na wykałaczki. Ustaw je w „ogródku".