Flag

Tort bezowy z daktylami – Dacquoise

ok. 10 porcji
Średni
40 min
Dakłas czyli chrupiąca beza z orzechami przełożona kremem budyniowym
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeśli piekarnik nie ma funkcji termoobiego blaty bezowe piecz oddzielnie dzieląc składniki na pół.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
100 gorzechów włoskich
400 gcukru
2 łyżkicukru trzcinowego
6 szt.białka
1 szczyptasoli
1 łyżeczkaoctu
Krem budyniowy
400 mlmleka
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
30 gcukru lub cukru trzcinowego
5 - 6 szt.daktyli
5 szt.fig
250 gserka mascarpone
Do dekoracji
4 szt.daktyli
4 szt.fig
50 gorzechów włoskich

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Orzechy umieść w malakserze i zmiel pulsacyjnie na bardzo drobne kawałki. Cukry wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temp. 160°C z funkcją termoobiegu. Blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przelej białka, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukry i miksuj do momentu, aż beza będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Cały czas miksując, dodaj łyżeczkę octu i miksuj jeszcze przez chwilę. Bezę podziel na dwie równe porcje i wyłóż na blachy tworząc okrągłe blaty o śr. ok. 24 cm.

2

Pieczenie

Wstaw obie blaszki na pierwszy i trzeci poziom piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 4 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Po tym czasie zmniejsz temperaturę.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C


Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw w piekarniku jeszcze na kwadrans. Następnie blaty bezowe wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

3

Krem budyniowy

Z porcji mleka odlej ok. 1/4 szklanki i wymieszaj w niej budyń. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, pod koniec wlewając wymieszany budyń ponownie zagotuj, cały czas mieszając rózgą. Ugotowany budyń przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem, dzięki czemu parująca woda nie będzie się skraplać pod folią. Odstaw do wystudzenia. Bakalie pokrój na małe kawałki. Wystudzony budyń zmiksuj z serkiem mascarpone i wymieszaj z pokrojonymi kawałkami bakalii. Krem podziel na dwie równe części. Pierwszą część kremu wyłóż na jeden z blatów, a następnie przykryj drugim blatem.

4

Do dekoracji

Na wierzch wyłóż pozostałą część kremu. Udekoruj bakaliami. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 1h.

Porady i wskazówki

  • Jeśli piekarnik nie ma funkcji termoobiego blaty bezowe piecz oddzielnie dzieląc składniki na pół.