Flag

Tort ananasowy

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Przekładany tort z ananasem, śmietaną i powidłami śliwkowymi
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
125 gcukru pudru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
125 gmasła
1 szt.jajka
8 plastrówananasa (osączonego i pokrojonego w kostkę)
Kruszonka
150 gmąki
75 gcukru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
100 gmasła
Masa
500 mlśmietanki 30% tł.
2 łyżkicukru pudru
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 słoikpowideł śliwkowych
Do dekoracji
4 - 5 listkówmelisy

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, szczyptę soli, masło, jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i masło zagnieść. Schłodzoną śmietankę ubić krótko mikserem. Zawartość torebki wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wsypać do śmietany i ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji.


Ciasto, kruszonkę i kostki ananasa podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na spodzie tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonym papierem do pieczenia. Wierzch spodów przybrać ananasami i posypać kruszonką.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Każdy spód piec według zaleceń.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Górny spód pokroić na 12 części. Niepokrojone spody posmarować powidłami śliwkowymi, przełożyć masą śmietanową, na wierzchu położyć pokrojony spód. Wierzch tortu można udekorować listkami melisy.