Flag

Torcik z malinami

12 porcji
Łatwy
60 min
Malinowy torcik z mascarpone i śmietanką bez pieczenia
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gherbatników
100 gmasła (rozpuszczonego)
1 łyżkakakao
Galaretka
500 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
Masa
2 szt.jajek
100 gcukru pudru
250 gserka mascarpone
1 opak.Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 mlśmietanki 36% tł. (schłodzonej)
750 gmalin

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz w malakserze, dodaj łyżkę kakao, wymieszaj. Masło rozpuść i wymieszaj dokładnie z pokruszonymi herbatnikami. Ciasteczkową masę przełóż na dno tortownicy i wyrównaj. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy torciku.

2

Galaretka

Galaretkę malinową rozpuść w 500 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia.

3

Masa

Jajka z cukrem pudrem ubijaj na parze przez co najmniej 10 minut na puszystą masę. W osobnej misce zmiksuj serek mascarpone, dodając do niego stopniowo masę jajeczną, do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut. W tym czasie śmietankę ubij na sztywno. Namoczoną żelatynę odsącz z wody, podgrzej do rozpuszczenia w rondelku (nie gotuj!) i energicznie wymieszaj z masą jajeczno – serową. Ubitą śmietankę delikatnie wmieszaj w uprzednio przygotowaną masę.

4

Na przygotowany wcześniej spód wylej 1/3 masy, poukładaj na dno część malin, wlej kolejną 1/3 część masy i ponownie poukładaj maliny. Całość zalej pozostałą częścią masy. Na wierzchu ułóż ciasno maliny i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

5

Tężejącą galaretką polej maliny i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 1 godzinę.