Flag

Tiramisu truskawkowe

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Pyszne tiramisu z masą śmietanową i kakao
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Poncz
150 mlwody (gorącej)
150 mllikieru amaretto
4 łyżeczkikawy rozpuszczalnej
Masa śmietanowa
250 mlwody
1 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł.
500 gserka mascarpone
500 gtruskawek
250 gbiszkoptów (podłużnych)
Do dekoracji
2 łyżkikakao
5 szt.truskawek

Zobacz produkty

Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do gorącej wody dodaj amaretto i kawę. Odstaw do wystygnięcia.


Zagotuj wodę i odmierz 250 ml. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę i mascarpone umieść w misie miksera. Za pomocą miksera ubij na sztywny krem. Stopniowo dodawaj przestudzoną galaretkę, krótko miksując.


Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plastry. Biszkopty namaczaj w kawie i układaj równo na dnie formy. Na biszkopty wyłóż połowę masy i równo ją rozsmaruj. Następnie na masie ułóż pokrojone w plasterki truskawki. Na truskawkach ułóż drugą część nasączonych w kawie biszkoptów, a na nie pozostałą masę. Wyrównaj wierzch ciasta i wstaw do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem posyp ciasto kakao i udekoruj truskawkami.