Flag

Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką

12 porcji
Średni
60 min
Tarta z cukrem trzcinowym z cynamonem Dr. Oetkera
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Do ciasta możesz użyć również innych owoców sezonowych, np. jabłek, gruszek lub brzoskwiń.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
200 gmąki
50 gcukru
140 gmasła
2 szt.żółtek
1 łyżkaśmietany 18% tł.
1 szczyptasoli
Nadzienie
800 - 1000 gśliwek węgierek
1 łyżeczkamąki ziemniaczanej
2 łyżkiwody
3 łyżkicukru
3 łyżkimigdałów zmielonych
3 łyżkimąki
Kruszonka
130 gmąki
50 gmasła zimnego
80 gcukru
1,5 łyżeczkicynamonu

Zobacz produkty

1

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i łyżeczkę kwaśnej śmietany. Całość szybko i dokładnie zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyklej nim formę do tarty o śr. 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, w celu obciążenia ciasta.

2

Pieczenie

Ciasto piecz przez 15 minut w temp. 180°C. Następnie wyciągnij je z piekarnika, usuń papier i fasolę. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika na 10 minut i piecz do zrumienienia ciasta.

Czas pieczenia: 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Nadzienie

Śliwki umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki. Owoce przełóż do garnka. Wodę z mąką ziemniaczaną rozmieszaj. Dolej do śliwek. Całość gotuj na małym ogniu ok. 3-4 minuty.


Cukier, mielone migdały i mąkę wymieszaj. Mieszankę wysyp na ciasto kruche. Śliwki przełóż na ciasto, odsączając je z płynu.

4

Kruszonka

Mąkę, masło, cukier i cynamon zagnieć na kruszonkę. Posyp nią ciasto.

5

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika i piecz do momentu zarumienienia się kruszonki.

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

Porady i wskazówki

  • Do ciasta możesz użyć również innych owoców sezonowych, np. jabłek, gruszek lub brzoskwiń.