PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Tarta z masą śmietanową z owocami leśnymi

recipe-Tarta z masą śmietanową z owocami leśnymi

Krucha, maślana, po prostu pyszna

o 12 - 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z masą śmietanową z owocami leśnymi

Ciasto kruche:

200 g mąki
100 g masła
1 szt. jajka
40 g cukru pudru
½ łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
70 g mieszanki owoców mrożonych (leśnych)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

50 g jeżyn
50 g borówek amerykańskich
50 g malin
50 g truskawek
6 - 8 listek mięty

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do pieczenia tarty o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier puder i jajko. Zagnieć wszystkie składniki i uformuj kulę. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk dodaj trochę mąki.

2

Chłodzenie

Kulę z ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.

Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5 mm. Ciasto owiń na wałek i ostrożnie przełóż na przygotowaną formę. Wstaw do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.

3

Pieczenie

Przed wstawieniem do piekarnika ponakłuwaj spód widelcem i obciąż, przykrywają papierem do pieczenia z suchą fasolą lub ryżem.

Piekarnik gazowy: 200 °C

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 20 min.

Po 20 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 180, zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze przez 5 minut na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu wystudź.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Połowę masy rozprowadź równą warstwą na spodzie tarty. Drugą połowę nałóż wokół rantu tarty, używając dwóch łyżek do formowania owalnych kształtów.

5

Dekorowanie

Wnętrze tarty wypełnij owocami. Udekoruj listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z masą śmietanową z owocami leśnymi

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1068kJ
255kcal
1160kJ
277kcal
Węglowodany 22.68g 24.65g