Flag

Tarta z kremem waniliowym i gruszkami

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Pyszna, krucha tarta z delikatnym kremem
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
200 gmąki
50 gcukru pudru
80 gmasła (zimnego)
1 szt.jajka
1 łyżeczkaśmietany 18% tł.
1 szt.żółtka
Krem waniliowy
500 ggruszek (miękkich)
1 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
400 mlśmietanki 30% tł.
2 szt.żółtek
40 gcukru
1 łyżkamąki

Zobacz produkty

Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, jajko i kwaśną śmietanę. Całość szybko zagnieć. Owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim formę do tarty o śr. 23 cm. Tak przygotowane ciasto wstaw do zamrażarki na 10 minut.

2

Pieczenie

Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, rozsmaruj na nim żółtko i wstaw ponownie do piekarnika na 3 minuty. Po tym czasie wyciągnij ciasto i odstaw je do całkowitego wystudzenia.

3

Krem waniliowy

Piekarnik nagrzej do 160°C. Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż środki i delikatnie je ponacinaj. Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka. Śmietankę, żółtka, cukier i mąkę pszenną przełóż do garnka i wymieszaj. Dodaj ziarenka i pozostałą laskę wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do zgęstnienia kremu. Część kremu rozłóż na cieście. Gruszki ułóż na kremie rozcięciami do góry. Zalej je pozostałym kremem waniliowym.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Upieczoną tartę pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie włóż ją do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do schłodzenia. Podawaj schłodzoną.

Porady i wskazówki