Flag

Tarta z gruszkami i orzechami włoskimi

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Pyszna, krucha tarta z soczystymi gruszkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
150 gmąki
100 gmasła (zimnego)
45 gcukru trzcinowego
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
2 szt.żółtek
1 łyżkawody
Dodatkowo
40 gmigdałów mielonych
40 gmąki
35 gcukru trzcinowego
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Nadzienie
500 ggruszek
35 gcukru trzcinowego
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
10 gmiodu
1 łyżkawody
100 gorzechów włoskich

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone masło, cukry, żółtka i wodę. Zagnieć do połączenia składników i uformuj w kulę. Zawiń folią spożywczą i wstaw na ok. 30 minut do lodówki.


Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż formę na tartę o śr. 23 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na 10 minut. Piekarnik nagrzej do 190°C.

2

Pieczenie

Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Upieczone spód pozostaw do wystudzenia.


Wymieszaj razem mielone migdały, mąkę i cukry. Posyp mieszanką wystudzony spód.

3

Nadzienie

Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój owoce na ósemki. Piekarnik nagrzej do 170°C. Na patelni podgrzej cukry z miodem i wodą. Gdy cukier się rozpuści dodaj orzechy i gruszki. Podgrzewaj do momentu, aż gruszki będę miękkie. Ułóż gruszki z orzechami na upieczonym spodzie i polej pozostałym sosem.

4

Pieczenie

Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczoną tartę pozostaw do wystudzenia.