Flag

Tarta z galaretką agrestową i winogronami

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Tarta na kruchych herbatnikach z masą budyniową i galaretką agrestową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Galaretka
400 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
Spód
220 gherbatników
110 gmasła (rozpuszczonego)
Krem budyniowy
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
3 łyżkicukru
500 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
500 gwinogron bezpestkowych

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Wystudź, a następnie odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

2

Spód

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i używając wałka, drobno pokrusz. Mieszając stopniowo dodawaj rozpuszczone masło do herbatników, aż masa „ciasteczkowa” zacznie być klejąca. Następnie rozłóż ją równomiernie w tortownicy również po bokach formy (na wysokości ok. 3 cm). Dokładnie dociśnij, aby utworzyć stabilny spód ciasta. Schłodź w lodówce przez ok. 15 minut.

3

Krem budyniowy

Budyń i cukier rozpuść w zimnej śmietance. Przelej go do garnka i ciągle mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Budyń wylej na ciasteczkowy spód i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wystudzenia.

4

Dekorowanie

Winogrona umyj i osusz. Owoce ułóż na budyniu i zalej je tężejącą galaretką. Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.