PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Szarlotka z sosem czekoladowym

Połączenie jabłek, cynamonu i sosu czekoladowego, z dodatkiem bitej śmietany

o 10 - 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Szarlotka z sosem czekoladowym

Ciasto:

200 g mąki
125 g masła
125 g cukru
1 szt. jajka
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Kruszonka:

125 g mąki
75 g cukru
75 g masła
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Nadzienie:

2000 g jabłek (kwaśnych)
100 g cukru
½ łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
4 łyżki bułki tartej

Do dekoracji:

200 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak. Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera
10 - 12 listek mięty

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Z mąki, masła, cukru, jajka, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2\3 i 1\3. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. Kruszonkę do posypania góry ciasta przygotować dodając do mąki, cukier, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier wanilinowy. Całość zagnieść na drobne grudki, odstawić do lodówki.

2

Masa jabłkowa

Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, wsypać do garnka, wlać 1\2 szklanki wody i gotować na małym ogniu. Jabłka nie mogą do końca się rozgotować, część z nich musi pozostać w kostkach. Pod koniec gotowania dodać cukier i cynamon. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia (jabłka najlepiej przygotować dzień wcześniej).

Dno tortownicy o średnicy 24 cm posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy, nakłuć widelcem i piec według zaleceń.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 20 min.

3

Pieczenie

Upieczony spód odstawić do wystygnięcia. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić na 4 cm paski. Bok tortownicy posmarować masłem, wylepić ciastem, przyciskając je do upieczonego spodu. Posypać spód ciasta 2 łyżkami bułki tartej. Nałożyć masę jabłkową, wyrównać i posypać wierzch jabłek 2 łyżkami bułki tartej. Na koniec posypać kruszonką. Ciasto piec według zaleceń.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 60 - 70 min.

Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.

4

Dekorowanie

W misce ubić schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i opakowanie Śmietan-fixu. Na każda porcję ciasta nakładać ubitą śmietankę i polewać sosem czekoladowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Szarlotka z sosem czekoladowym

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 2416kJ
577kcal
787kJ
188kcal
Węglowodany 90.51g 29.48g