PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Szarlotka z budyniem

Kruchy spód, jabłka i masa z budyniu

16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Szarlotka z budyniem

Spód:

500 g mąki
200 g masła
150 g cukru pudru
1 szt. jajka
2 szt. żółtek
2 łyżki śmietany 18% tł.
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Obłożenie:

2 - 4 łyżki bułki tartej
1000 g jabłek
750 ml mleka
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
4 łyżki cukru

Do dekoracji:

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zagnieć do połączenia w jednolitą całość. Ciasto kruche podziel na 2 części, każdą owiń folią spożywczą. Pierwszą część włóż na 30 min. do lodówki, drugą część włóż do zamrażarki na ok. 1 h.

2

Pieczenie

Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone w lodówce ciasto wyłóż na dnie blachy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 10 min.

Upieczony spód wyjmij z piekarnika, posyp bułką tartą, by przy dalszym pieczeniu wchłonęła wilgoć z jabłek.

3

Obłożenie

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w ósemki i ułóż na cieście.

500 ml mleka przelej do garnka i zagotuj. W pozostałym mleku wymieszaj budynie z cukrem. Przelej do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotuj aż budyń zgęstnieje. Gorący jeszcze budyń wylej równomiernie na jabłka. Na budyń zetrzyj ciasto wyjęte z zamrażarki.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 45 min.

Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

5

Dekorowanie

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Szarlotka z budyniem

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1457kJ
348kcal
800kJ
191kcal
Tłuszcz 13.42g 7.38g
Węglowodany 52.34g 28.76g
Białko 6.29g 3.46g