PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Szarlotka z bitą śmietaną

Pyszna szarlotka z dodatkiem galaretki pomarańczowej

o 14 - 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Szarlotka z bitą śmietaną

Ciasto:

250 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
120 g masła (miękkiego)
70 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 szt. jajek

Nadzienie:

700 g jabłek (obranych i wydrążonych)
2 - 3 łyżki cukru
200 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera

Do dekoracji:

400 ml mleka (schłodzonego)
1 szczypta Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
2 opak. Bitej śmietany Dr. Oetkera
½ łyżeczki kakao

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm, ponakłuwać widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 30 min.

Jabłka drobno pokroić, dodać cukier, szklankę wody. Gotować do miękkości cały czas mieszając. Garnek zestawić z ognia, dodać galaretkę pomarańczową, wymieszać. Na upieczone ciasto założyć obręcz od tortownicy, a następnie rozsmarować gorącą masę i odstawić do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Do wysokiego naczynia wlać 400 ml zimnego mleka, wsypać zawartość torebki bitej śmietany, dodać szczyptę cynamonu i wymieszać, ubijać mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji. Ubitą śmietanę nałożyć na wierzch masy jabłkowej, oprószyć kakao.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Szarlotka z bitą śmietaną

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1063kJ
254kcal
762kJ
182kcal
Węglowodany 36.3g 25.93g