Flag

Szarlotka z Śnieżną Chmurką

ok. 14 - 16 porcji
Średni
40 min
Pyszna szarlotka z dodatkiem galaretki pomarańczowej
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
120 gmasła (miękkiego)
70 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 szt.jajek
Nadzienie
700 gjabłek (obranych i wydrążonych)
2 - 3 łyżkicukru
200 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera
Do dekoracji
400 mlmleka (schłodzonego)
1 szczyptacynamonu
2 opak.Śnieżnej Chmurki Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkikakao

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera
Picture - Śnieżnej Chmurki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm, ponakłuwać widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Jabłka drobno pokroić, dodać cukier, szklankę wody. Gotować do miękkości cały czas mieszając. Garnek zestawić z ognia, dodać galaretkę pomarańczową, wymieszać. Na upieczone ciasto założyć obręcz od tortownicy, a następnie rozsmarować gorącą masę i odstawić do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Do wysokiego naczynia wlać 400 ml zimnego mleka, wsypać zawartość torebki Śnieżnej Chmurki, dodać szczyptę cynamonu i wymieszać, ubijać mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji. Ubitą masę nałożyć na wierzch masy jabłkowej, oprószyć kakao.