PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Szarlotka z bezą

Aromatyczne ciasto z prażonymi jabłkami, cynamonem i chrupiącą bezą

24 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Szarlotka z bezą

Ciasto:

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
100 g cukru
1 g Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 g masła (schłodzonego)
4 szt. żółtek
2 łyżki wody

Masa jabłkowa:

2000 g jabłek (np. Szara Reneta)
1 ½ łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Beza:

4 szt. białka
220 g cukru
60 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesyp do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj posiekane zimne masło oraz żółtka i wodę. Zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 h.

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

2

Masa jabłkowa

Umyte jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój na ok. 1,5 cm kawałki, przełóż do wysokiego garnka. Jabłka gotuj cały czas mieszając przez ok. 10 - 15 minut, aż zaczną się robić miękkie. Pod koniec dodaj cynamon, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

3

Pieczenie

Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość blachy i wyłóż nim jej dno. Włozone w blaszce ciasto ponakłuwaj widelcem. Spód ciasta wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 25 min.

Upieczony spód odstaw do przestudzenia, a nastepnie wyłóż na niego jabłka.

4

Beza

Białka ubij na puszystą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo i bardzo powoli dodaj cukier. Ubijaj do momentu uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Bezę wyłóż równomiernie na jabłka, posyp płatkami migdałów.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 30 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Szarlotka z bezą

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 934kJ
223kcal
716kJ
171kcal
Węglowodany 32.6g 25.08g