PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Szarlotka na kruchym cieście

Pyszne ciasto kruche z jabłkami

o 9 - 12 porcji

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Szarlotka na kruchym cieście

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajka

Nadzienie:

1000 g jabłek
1 łyżka cukru (do smaku)

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. 1/4 ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Resztę ciasta rozłóż w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wym. 29 x 21 cm, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 3 cm.

2

Przygotowanie owoców

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, gotuj ok. 10 minut, dosłodź do smaku (do słodkich jabłek możesz dodać sok z cytryny). Ostudzoną masę jabłkową rozłóż równo na cieście.

3

Przygotowanie kruszonki

Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Na wartstwę owoców zetrzyj resztę schłodzonego ciasta (tarka o dużych oczkach).

4

Pieczenie

Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 45 - 50 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Szarlotka na kruchym cieście

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1147kJ
274kcal
733kJ
175kcal
Tłuszcz 9.61g 6.12g
Węglowodany 44.7g 28.47g
Białko 4.05g 2.58g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt