Flag

Świąteczne ciasto Stollen

ok. 14 porcji
Średni
60 min
Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii przygotowane w formie do pieczenia Stollen
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeżeli chcesz, aby Stollen było bardziej aromatyczne namocz dzień wcześniej rodzynki w rumie.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 mlmleka
370 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
100 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
0,5 łyżeczkiPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
2 szt.jajek
120 gmasła (miękkiego)
100 gmigdałów (mielonych)
100 gskórki pomarańczowej kandyzowanej
100 gskórki cytrynowej kandyzowanej
370 grodzynek
Do dekoracji
ok. 70 gmasła
ok. 20 gcukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W małym garnku podgrzej mleko. Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami. Następnie dodaj ciepłe mleko, cukier, cukier wanilinowy, sól, przyprawę korzenną, jajka i masło. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta przez ok. 5 minut. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.


Formę do stollen posmaruj tłuszczem. Blachę z wyposażenia wyłóż 3-krotnie złożonym papierem do pieczenia.


Gdy ciasto wyrośnie dodaj migdały, skórkę pomarańczową, cytrynową i rodzynki. Całość zagnieć. Z ciasta uformuj 28 cm wałek i przełóż do formy. Lekko dociśnij. Formę z ciastem ułóż otworem do dołu na blasze i odstaw jeszcze na 20 - 30 minut do wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Blachę z formą wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Dekorowanie

Bezpośrednio po upieczeniu ciasta w małym garnku roztopuść masło. Płynnym masłem posmaruj ciasto i posyp cukrem pudrem.

Porady i wskazówki

  • Jeżeli chcesz, aby Stollen było bardziej aromatyczne namocz dzień wcześniej rodzynki w rumie.