Flag

Śmietankowo-jogurtowe ciasto bez pieczenia

16 porcji
Średni
60 min
Pyszna, dwukolorowa i oryginalna kombinacja owoców i galaretek
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeżeli chcesz, aby banan utrzymał ładny kolor, możesz go skropić sokiem z cytryny.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1000 mlwody
2 opak.Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
1 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
70 gbiszkoptów
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
200 gjogurtu naturalnego 2% tł.
1 szt.banana
200 gwinogron

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę i odmierz dwa razy po 400 ml wody. Do jednego naczynia wsyp galaretkę o smaku agrestowym, a do drugiego o smaku cytrynowym i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Wystudź i odstaw do lekkiego stężenia.

2

Dno formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty. Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Wsyp galaretkę o smaku agrestowym i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Jogurt przełóż do miski. Stopniowo wlewaj do niego wystudzoną galaretkę, aż do połączenia. Śmietankę ubij mikserem i dokładnie wymieszaj z jogurtem. Przygotowaną masę przelej do formy i wstaw do lodówki na około 2 godziny.

3

Z folii aluminiowej wytnij 2 szerokie paski o dł. 24 cm. Złóż je kilkakrotnie, tak aby paski z folii były stabilne. Paski zegnij w pól i ułóż w serniku delikatnie wciskając je w masę serową.

4

Banana pokrój na plasterki i ułóż go w dwóch przeciwległych częściach ciasta. Zalej go tężejącą galaretką cytrynową i odstaw do całkowitego stężenia. Gdy galaretka stężeje, usuń folię aluminiową, ułóż winogrona i zalej je galaretką agrestową. Ciasto odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Porady i wskazówki

  • Jeżeli chcesz, aby banan utrzymał ładny kolor, możesz go skropić sokiem z cytryny.