Flag

Śledzie w sosie salsa

ok. 10 porcji
Średni
40 min
Śledzie w pomidorowym obłożeniu z żelatyną w listkach
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
220 gpłatów śledziowych marynowanych w oleju
1 szt.cebuli
150 gpapryki czerwonej
1 szt.marchwi
2 łyżkioleju
1 - 2 ząbkiczosnku
1 - 2 łyżeczkioctu winnego
500 gprzecieru pomidorowego
1 łyżkamiodu
0,25 łyżeczkichili w proszku
1 szczyptapieprzu
3 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 garśćbazylii

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Śledzie opłucz i osusz na ręczniku papierowym, pokrój na kawałki. Cebulę obierz i pokrój na piórka. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na paski. Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Olej rozgrzej na patelni, dodaj cebulę i podsmaż przez około 5 min. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i paprykę. Smaż kolejne 3 - 4 minuty, po czym dodaj startą na dużych oczkach marchewkę. Całość smaż mieszając przez kolejne kilka minut. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy. Dodaj miód i dopraw do smaku. Listki żelatyny namocz przez kilka minut w zimnej wodzie, po czym dodaj do ciepłych warzyw. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Warzywa przełóż do miski, wymieszaj ze śledziami i odstaw do lodówki na około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Podawaj na świeżo pokrojonej bagietce. Udekoruj listkami bazylii.