Flag

Serniko-makowiec na kruchym spodzie

ok. 28 porcji
Średni
60 min
Idealne połączenie twarogu i maku
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
320 gmąki
0,5 szkl.cukru pudru
125 gmasła lub margaryny
1 szt.żółtka
25 gśmietany 18% tł. (1 łyżka)
Masa makowa
300 gmaku
200 gcukru
50 gmiodu
30 gmasła
2 szt.białka
2 łyżkibułki tartej
50 gskórki pomarańczowej kandyzowanej
100 gorzechów włoskich
Masa serowa
1000 gtwarogu zmielonego
5 szt.jajek
125 gmargaryny
250 gcukru pudru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
5 - 8 kropliAromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
Do dekoracji
3 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mąkę, cukier, margarynę posiekaj nożem, dodaj żółtko i śmietanę. Wyrób ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki. Blachę o wym. 35 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

3

Masa makowa

Mak zalej wrzątkiem, gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedź i zmiel 3 razy. W garnku rozpuść cukier, miód i masło, dodaj mak i smażyć przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Odstaw do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodaj ubite białka, bułkę tartą, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, dobrze wymieszaj.

4

Masa serowa

Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj stopniowo po 1 żółtku ucierając każde przez ok. 0,5 minuty. Dodaj cukier wanilinowy, aromat pomarańczowy, twaróg i wszystko razem miksuj. Białka ubij na sztywno, dodaj je do masy i wymieszaj delikatnie łyżką.

5

Pieczenie

Na ciasto wyłóż masę makową, równo rozsmaruj, na nią nałóż masę serową i wyrównaj. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C